Web Analytics

Veerkracht en Tijd

Veerkracht is vertaald naar het Engels, recilience. Ook wel elasticiteit en rekbaarheid genoemd. Een mooie omschrijving vind ik daarom:

“Het vermogen om op een sociaal aanvaardbare wijze tot herstel van de eigen positieve identiteit te komen na kwetsing of tegenslag, en het vermogen om ondanks moeilijke levensomstandigheden een goed bestaan te leiden en zich positief te ontwikkelen. “ (Drs. Markus van Alphen, auteur van het boek ‘Inleiding in de counselling’)

 Doordat een klant een heftige gebeurtenis uit haar leven deelde,  werd ik door haar geïnspireerd om te schrijven over het thema ‘veerkracht’. Ik vind het prachtig onderwerp, vooral omdat het naast het verdriet, ook de kracht en positiviteit weergeeft in haar proces.

Tijdens het geven van personal training, de een-op-een gesprekken als gewichtsconsulent, maar ook tijdens de sportlessen en voor of na de yoga komt de veerkracht van een ieder aan bod. Klanten delen dat zij zelf of hun partner kanker hebben, dat ze last hebben van een depressie, burn-out, het overlijden van hun partner, kind, en zo zijn er nog talloze voorbeelden van tegenslagen te noemen.

Ik ben altijd dankbaar als mensen hun tegenslagen durven te delen, omdat dit een grote invloed heeft op wie ze zijn, hoe ze zich voelen en hoe ze zich gedragen. En daardoor heeft dit dus invloed op hoe ze eten, bewegen, slapen en hoe gespannen ze wel of niet zijn. Dit heeft vervolgens dan weer invloed op wat ze nodig hebben in hun begeleiding bij eten, bewegen, yoga enzovoorts.

Daarom is het ook zo mooi om alle drie de diensten aan te bieden, omdat een ieder, een andere behoefte kan hebben bij tegenslag. Zo voelde ik zelf tijdens mijn burn-out de behoefte om te gaan hardlopen (vind ik heerlijk normaal gesproken), maar kon mijn lijf dat niet aan omdat het te moe was. Door yin-yoga heb ik leren herstellen, ruimte te maken en daar tijd voor te nemen. Yang yoga heeft me geholpen om mijn kracht te behouden. Later was er weer meer ruimte voor kracht-en conditietraining.  En nog steeds combineer ik alle drie.

Aan mij de dankbare taak om de veerkracht zichtbaar te laten zijn en klanten weer terug te laten komen in hun kracht, als ze hier begeleiding bij willen.

Omdat ik zelf in mijn leven aardig wat kwetsing en tegenslag heb gekend, snap ik hoe dit voelt, hoe fijn het is als je dit met elkaar kunt delen en als je er begeleiding bij krijgt van iemand die kan aanvoelen wat jij nodig hebt. Daarom ben ik zelf open geweest over mijn burn-out, het lange herstel daarvan en mijn struggle om weer in balans te komen en te blijven. Toen dit jaar een trauma uit mijn verleden weer aan het licht werd gebracht op een hele nare manier, werd ik volledig omver geblazen en moest ik aangeven dat het even niet ging en ruimte maken voor mijzelf. Doordat ik ruimte heb genomen, aan anderen heb laten weten dat ik die ruimte nodig had en hierdoor zaken zoals administratie bleven liggen, kreeg ik de ruimte. Dit heeft mij geholpen om weer uit mijn dal te komen en ik voel me nu een stuk beter!

Ik hoop anderen daarom te inspireren om hun kwetsbaarheid te laten zien en dat je niet altijd sterk hoeft te zijn. En dat je door jouw eigen veerkracht weer uit jouw dal komt, met steun van anderen en door jezelf te geven wat jij nodig hebt.

Het allerbelangrijkste daarbij is wat mij betreft: Take your time.

Het prachtige nummer  ‘Invisible Ink’ van Mandy Moore, uit de serie This Is Us geeft dit zo mooi weer dat ik dit daarom graag wil delen:

People say it’s nice to meet me

I often wonder why

I’ve studied my reflection

I look me in the eye

But I still can’t draw conclusions

I’m still talking out of turn

Now I ask to many questions

About the lessons I will learn

 

Now I think my eyes are open

I take a deeper dive

When I feel the blues around me

That’s when I  come alive

When  it starts to feel to lonely

When it’s out of my  control

When the world goes on without me

Will I feel it takes its toll

 

Turns out all my mistakes where forgivable

And the time I spent lost was a sign

That all the ink is invisible

If you give it enough time

 If you give it enough time, just give it time………

 

 

    Pin It on Pinterest

    Vind je Today Training leuk?

    Deel het dan met je vrienden